Ministerul Educaţiei şi Cercetării al Republicii Moldova

Agenţia Naţională pentru Curriculum şi Evaluare

A A A

Deschiderea festivă a Olimpiadei Republicane la Educația fizică

Published on: Fri, 05/06/2022 - 19:04

 

Ceremonia de deschidere a Olimpiadei Republicane la Educația fizică a avut loc astăzi, 6 mai 2022, în format online, cu participarea secretarului de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Galina Rusu.

 

În debutul ceremoniei de deschidere a olimpiadei secretarul de stat s-a adresat atât elevilor participanți, cât și profesorilor ce îi pregătesc, menționând importanța educației fizice și a activității sportive, mai ales în contextul în care oamenii au tendința de a deveni tot mai sedentari, ca urmare a dezvoltării tehnicii și automatizării, participarea la efort a organismului fiind din ce în ce mai redusă.

 

„Educația fizică reprezintă activitatea de formare-dezvoltare a personalității umane proiectată și realizată prin valorificarea deplină a potențialului fizic, fiziologic și psihologic al organismului în condițiile specifice societății contemporane. Este salutabil că Dvs., dragi elevi, participați activ la evenimente sportive. Ne dorim să creștem generații sănătoase puternice și bine educate. Educația fizică și sportul ne permit să cultivăm forța, rezistența, voința de a câștiga, de a înregistra performanțe”, a subliniat Galina Rusu.

 

În cadrul Olimpiadei Republicane la Educația fizică din acest an participă 173 de elevi ai claselor a IX-a și a XII-a din întreaga țară.

 

Olimpiada menționată încheie șirul celor 21 de olimpiade și concursuri republicane ce se desfășoară începând cu 25 februarie 2022, în conformitate cu Programul anual de susținere a elevilor capabili de performanțe înalte.

 

În acest an, în condițiile situației pandemice, olimpiadele republicane se desfășoară cu prezență fizică în Centrele pentru susținerea probelor scrise, instituite în 3 zone ale republicii (zona Nord – mun. Bălți, zona Centru – mun. Chișinău, zona Sud – mun. Comrat), în conformitate cu Ordinul MEC nr.1700/2021.