Ministerul Educaţiei şi Cercetării al Republicii Moldova

Agenţia Naţională pentru Curriculum şi Evaluare

A A A

Ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală a discutat cu președinții Comisiilor Raionale/Municipale de Examene despre sesiunea de bacalaureat

Published on: Sat, 05/28/2022 - 13:19

Ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală a avut astăzi, 27 mai 2022, o întâlnire de lucru cu președinții Comisiilor Raionale/Municipale de Examene (șefii Organelor locale de specialitate în domeniul învățământului) pentru a discuta o serie de subiecte privind organizarea și desfășurarea sesiunii de examene 2022.

În debutul întrunirii, ministrul Anatolie Topală a subliniat necesitatea organizării și desfășurării sesiunii de examene într-un mod corect și transparent, asigurând condiții egale pentru toți candidații. În context, a reiterat că examenele naționale de absolvire din sesiunea 2022 vor avea loc în strictă corespundere cu actele normative în vigoare.

Principalele subiecte abordate în cadrul ședinței de lucru au fost: transportarea în condiții de securitate a materialelor de examen; monitorizarea centrelor de bacalaureat; instruirea calitativă și eficientă a asistenților; delegarea membrilor comisiilor republicane de evaluare; constituirea și monitorizarea activității comisiilor raionale/municipale de evaluare a testelor de la examenele de absolvire a gimnaziului; transportarea candidaților în centrele de bacalaureat; organizarea zilei ușilor deschise în centrele de bacalaureat, acțiuni destinate pentru buna organizare și desfășurare a examenelor naționale de absolvire.

Campania de informare „Fără corupție la Bac” este parte a activităților de informare inițiate de Ministerul Educației și Cercetării, Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare și Centrul Național Anticorupție (CNA). Ion Pruteanu, șef al Direcției educație anticorupție, CNA, prezent la ședință, s-a referit la regimul juridic al cadourilor, la conflictele de interese, influențele necorespunzătoare și la modalitățile de sesizare a CNA în cazul tentativelor de implicare în acte de corupție ș.a.

Activitățile de informare și instruire a responsabililor de organizarea și desfășurarea examenelor naționale de absolvire au drept scop prevenirea și combaterea corupției și fortificarea integrității în sistemul educațional, inclusiv creșterea responsabilității, transparenței și rezistenței în fața riscurilor de corupție.

Sesiunea de bacalaureat 2022 se va desfășura în perioada 3-21 iunie. La sesiune s-au înscris peste 18000 de candidați, dintre care circa 2000 de candidați sunt restanțieri din sesiunile anterioare.

Probele de examen se vor susține în 93 de centre de bacalaureat.

Evaluarea testelor de examen va fi efectuată în perioada 4-25 iunie. Rezultatele vor fi afișate la centrele de bacalaureat la data de 26 iunie 2022.

Regulamentul cu privire la examenul național de bacalaureat, precum și orarul probelor de examen pot fi accesate pe pagina Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare: www.ance.gov.md